Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Бръснене, кола маска, лазерна епилация: Кое да избера?

В продължение на десетилетия толкова много от нас са се борили с изтощителната задача да премахнат нежеланото окосмяване от лицата и телата си. Експериментираме с различни методи, надявайки се и желаейки да намерим начин, който ще бъде по-бърз, по-лесен и ще осигури по-малко болезнена форма на епилация от предишната. И всичко това често завършва с разочарование. Ето защо решихме да сравним трите основни метода за обезкосмяване по отношение на безопасност, ефективност и ефикасност, преди да определим единствения истински шампион.

Кои са трите метода за обезкосмяване?

  • Лазерна епилация 

Този тип обезкосмяване обикновено се извършва от терапевт в клиника, специализирана в грижата за кожата. Приложена върху кожата ви, лазерната технология се насочва директно към космения фоликул, възпрепятствайки растежа на космите. За целите на това сравнение ще се позоваваме на Soprano Titanium – най-модерната технология за лазерна епилация в света и нашето избрано устройство за лазерна епилация.

  • Кола маска 

Няма човек, който да не е запознат с кола маската. Тя може да бъде извършена както в салон, така и вкъщи.  Космите се отстранява от тялото, като се нанася малко нагрят восък върху кожата ви и след това се откъсва с бързо, чисто (и невероятно болезнено) движение. Кола маската издърпва косъма от корена, така че ефектът продължава малко по-дълго от бръсненето.

  • Бръснене

С помощта на остър бръснач космите се отстраняват чрез плъзгане по кожата. За разлика от лазерната епилация или кола маска, бръсненето премахва само върха на косъма и не се насочва към корена или фоликула на косъма. Това означава, че космите може да пораснат доста бързо, така че бръсненето трябва да се прави често. 

Кой метод за обезкосмяване е най-безопасен?

Доказано е, че лазерната епилация е най-безопасният и добър метод за обезкосмяване за вашата кожа. Soprano Titanium действа като снайперист, насочвайки се директно към космения фоликул, без да причинява увреждане на околните тъкани. С него са третирани над 18 милиона души по целия свят, без случаи на сериозни странични ефекти. Това, което може да се случи, е да изпитате известно временно зачервяване, но това обикновено отшумява само за няколко часа. Няма никакви доказателства, които да предполагат дългосрочни отрицателни ефекти от лазерната епилация. За сравнение, изследванията и проучванията показват, че кола маската и бръсненето могат да имат значително отрицателно въздействие върху здравето на кожата.

При кола маска движението на откъсване може да скъса косъма и да доведе до задържането му в порите. Това може да причини ужасни кожни състояния като фоликулит, враснали косми или дори инфектирани петна, които са не само изключително болезнени, но и неприятни от естетическа гледна точка. Дерматолозите обясняват, че кола маската е пряка причина за врастнали косми. Докато восъкът изтръгва косъма, това се прави с толкова висока скорост, че понякога може да разкъса повърхността на самата кожа. Въпреки че кола маската е по-дълготрайна от бръсненето, тя все пак трябва да се повтаря много често. Следователно в даден момент има голяма вероятност да страдате от един от горните странични ефекти. Бръсненето едва ли е по-добро. Използването на бръснач за премахване на космите от тялото или лицето може да доведе до сърбеж, порязвания, мехури или петна, врастнали косми, възпалени космени фоликули и дори дерматит. 

Кой метод е най-ефективен/ефикасен?

За да бъде ефективна епилацията, тя трябва да е дълготрайна и да е насочена към корена на проблема. Лазерната епилация е приложима за всички типове кожа и тена на кожата. Ако имате тен или чувствителна кожа, Soprano Titanium ще ви осигури перфектни резултати. По отношение на ефективността, лазерната епилация прави това, което колата и бръсненето не могат – прониква в кожата, за да унищожи фоликула, като от своя страна потиска растежа на косата. Лазерът осигурява много по-„постоянно“ решение за епилация от кола маска или бръснене. Само след няколко процедури ще забележите значително намаляване на дебелината на космите. Само за шест процедури ще видите до 90% трайно намаляване на космите.

От друга страна, кола маската и бръсненето правят точно обратното. Те предлагат само временни решения за обезкосмяване. Депилацията с кола маска е невероятно болезнена, неприятна за кожата и не е подходяща за всички типове кожа. След кола маска космите порастват отново след няколко седмци, а и трябва да изчакате да достигнат определена дължина, преди да повторите процедурата. Това е ангажимент за цял живот и при това болезнен – не само физически, но и за вашия портфейл. При кола маска космите обикновено растат отново със същата дебелина, както преди, за разлика от лазерната епилация. Бръсненето е по-малко болезнен вариант от кола маска, но отново отнема много време и може да доведе до раздразнена кожа и порязвания. Бръсненето е дори по-малко ефективно от кола маската, тъй като реже космите само над кожата, което означава, че трябва да  се бръснете най-малко през ден. 

Заключение

Много лесно е да се види, че лазерната епилация е превъзходният избор от всички ъгли, като кола маската и бръсненето остават на заден план. Лазерната епилация, особено със Soprano Titanium, е невероятно бърза, безболезнена, гладка и ефективна с постоянни резултати. Той е най-разнообразният, подходящ за всички типове кожа и в дългосрочен план се оказва най-изгодният избор.

Лазерната епилация е най-технологичният метод за предотвратяване на растежа на космите по цялото тяло. Лазерната епилация се предлага за мъже и жени. Благодарение на процедурата ще есе отървете от проблемите с нежеланото окосмяване, притесненията и неприятностите, които другите видове епилация могат да причинят. 

Кожата ви ще ви благодари за това – няма повече паника от врастнали косми или ужасни подутини след бръснене. Подарете на кожата си сесия със Soprano Titanium, тя го заслужава.

Leave a comment